Magneetmysterie
Hoe groot is jouw aantrekkingskracht?
- scroll naar beneden -
Over deze les
Het lijkt wel magie, zoals een magneet aan sommige voorwerpen kan blijven hangen of er naartoe trekt, terwijl hij andere gewoon weg lijkt te duwen. De leerlingen maken kennis met aantrekken en afstoten, de eigenschappen van een magneet. Ze onderzoeken of er voorwerpen in hun klas zijn die worden aangetrokken door de magneet en ze leren dat niet alleen de Aarde een Noordpool en een Zuidpool heeft, maar elke magneet ook. Geef je ogen goed de kost, voel wat er gebeurt en maak zo op eenvoudige wijze kennis met dit natuurkundige fenomeen.
Een voorproefje
Zonder magnetisme zou er geen elektriciteit uit het stopcontact komen, zouden er geen telefoons zijn, zou je geen foto's op kunnen slaan op je camera en ga zo maar door! De aarde is een grote magneet en als dit niet zo was zou er geen leven mogelijk zijn. Maar hoe werkt zo'n magneet nu eigenlijk?
Onderwijs
Tijdens de les leer je onder andere dat:
- Elke magneet een Noordpool en een Zuidpool heeft - Gelijke polen elkaar afstoten; tegengestelde polen trekken elkaar aan - Paperclips, de koelkast en de verwarming worden aangetrokken door een magneet - Elke magneet een onzichtbaar magnetisch veld heeft

Proefje voor thuis: onzichtbare krachten
Magnetisme is een onzichtbare kracht die voorwerpen aan kan trekken. Er zijn nog meer krachten die voor aantrekking zorgen.
Je hebt nodig:
een ballon, een bord, peper
Stap 1: Blaas de ballon op en leg er een knoop in Stap 2: Strooi wat peperkorrels op een bordje Stap 3: Wrijf de over je haar of trui Stap 4: Houd de ballon boven het bordje, een paar centimeters boven de korrels Wat gebeurt er?
Uitleg: Door het wrijven heb je de ballon statisch gemaakt, de ballon heeft nu een soort elektrische spanning. Daardoor kan de ballon sommige deeltjes aantrekken, zoals de peperdeeltjes, die voelen dat de ballon geladen is en willen naar de ballon toe.
Termen & concepten
Aantrekking, afstoting, negatief, noordpool, positief, zuidpool.
Kerndoel(en) die behandeld worden:
42 - De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur