Wormenwereld
Observeer met een vergrootglas een echte regenworm, die je daarna mee naar huis mag nemen!
- scroll naar beneden -
Over deze les
Hoe kun je bewegen zonder armen en benen? Of hoe eet je een lekker koekje zonder je tanden? De kleuters zullen het vandaag allemaal zelf ontdekken en gaan de regenworm en zijn leefomgeving bestuderen. Want wormen leven onder de grond. Daar graven ze tunnels om zich voort te bewegen. Wormen hebben piepkleine haartjes op hun lijf die ze helpen bij het voortbewegen, maar ook als bescherming. Met behulp van de haartjes kunnen zij zich namelijk ook aan de grond ‘vasthouden’ als een vogel hen bijvoorbeeld uit de grond wil trekken. Met een vergrootglas gaan ze als wetenschappers de wormen van heel dichtbij bekijken. En aan het einde van de les krijgen ze allemaal een regenworm in een bakje mee naar huis om deze in de tuin of park vrij te laten.
Een voorproefje
Ga samen met het klokhuis op zoek naar regenwormen!
Onderwijs
Tijdens de les leer je onder andere dat:
- Wormen een lang, beweeglijk lijf zonder armen en benen hebben - Wormen geen ogen en tanden hebben - Op hun lange lijf haartjes zitten, waarmee ze zich voortbewegen - Wormen grotendeels onder de grond leven, waar ze gangen graven - Wormen aarde eten en dit uit poepen als wormhoopjes - Wormhoopjes ervoor zorgen dat planten en bomen goed kunnen groeien

Proefje voor thuis: groeiwormen
Je hebt nodig:
1 gummiworm (snoep), 1 bakje, water, liniaal, pen, papier
Hoe werkt het: Stap 1: Vul het bakje met water Stap 2: Meet de lengte en breedte van de gummiworm, schrijf dit op Stap 3: Leg de gummiworm in het bakje water. laat hem er een nachtje in liggen Stap 4: Kijk de volgende ochtend wat er is gebeurd
Uitleg: De worm is grote gegroeid! De wormen zijn gemaakt van suiker en gelatine. In het water lost de suiker wat op en begint de gelatine het water op te slurpen. Daardoor groeit de worm en zwelt hij op. Voel er maar eens aan, waarschijnlijk is de worm veel weker dan voordat je hem in het water stopte.
Termen & concepten
Vorm, structuur, kubus, kegel, piramide, 3 dimensionaal
Kerndoel(en) die behandeld worden: 40 - De leerlingen leren in de eigen omgeving veel voorkomende planten en dieren onderscheiden en benoemen en leren hoe ze functioneren in hun leefomgeving 41 - De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.