
Ademnood
Mieren hebben geen longen. Hoe ademen deze kleine, sterke beestjes dan?

Ademnood
Mieren hebben geen longen, maar hoe komen deze insecten dan aan hun zuurstof? Mieren kunnen hun longen niet vullen met lucht. Die organen hebben ze simpelweg niet, omdat ze insecten zijn en insecten hebben geen longen. Dat zou ook helemaal niet passen in hun piepkleine lijfje. Deze ijverige insecten halen dan ook op een heel andere manier adem dan mensen.
Wij nemen een teug lucht door onze mond of neus die naar onze longen wordt vervoerd. Onze longen halen vervolgens de zuurstof uit de lucht en geven die zuurstof mee met de rode bloedcellen. De rode bloedcellen vervoeren de zuurstof op hun beurt door het lichaam. Hebben mieren dan ademnood?
Openingen
Nee hoor, mieren hebben geen ademnood. Net als andere insecten halen mieren adem met behulp van syphonen, een serie openingen aan de zijkant van hun lichaam. Afhankelijk van de soort hebben mieren negen of tien van deze gaten. De openingen zijn verbonden met een netwerk van buisjes, tracheeën, die zuurstof door de lijfjes vervoeren. Elk buisje eindigt tegen een vochtige wand die in contact staat met de membranen van cellen. Op deze manier kunnen alle cellen van zuurstof worden voorzien, zonder dat er rode bloedcellen nodig zijn voor het vervoer. Koolstofdioxide verlaat de lichamen van de mieren via dezelfde openingen.
Meer mieren-weetjes
Mieren hebben bovenmenselijke krachten. Ja, dat lees je goed. Ze zijn bijzonder sterk. Ze kunnen 10 tot 100 keer hun eigen lichaamsgewicht dragen. Als jij zo sterk was als een mier, dan kon jij een nijlpaard optillen! Hoeveel een mier precies kan dragen is afhankelijk van de soort. Als jij een Aziatische wevermier was, dan kon je zelfs een orka boven je hoofd tillen!
Mieren hebben geen oren, maar kunnen wel horen. Ze gebruiken vibraties in de grond om te horen door deze op te pikken in het subgenuaal orgaan, dat zich onder de knie bevindt. Ze gebruiken deze trillingen tijdens het zoeken naar voedsel of als alarmsignaal.
Bron: Kijk magazine
