NAAR DE SPELREGELS

Giraffe elektriciteit

Lees hieronder over de kans dat deze indrukwekkende dieren op een grote elektrische verrassing worden getrakteerd.

Bliksem

Warme lucht is lichter dan koude lucht waardoor de warme lucht opstijgt. Hoog in de dampkring is de lucht kouder. Warme lucht koelt daar af en vormt een wolk. Wolken bestaan uit water- en ijsdeeltjes. Die deeltjes bewegen langs elkaar, waardoor wrijving ontstaat. Door die wrijving worden ze elektrisch geladen.

De zware deeltjes - die negatief zijn geladen - bevinden zich onder in de wolk, de lichte deeltjes - die positief zijn geladen - bevinden zich bovenin. Die positieve en negatieve deeltjes trekken elkaar aan, waardoor elektrische schokken ontstaan. Als het verschil in lading groot genoeg wordt, ontstaan er elektrische ontladingen. Bliksem is een elektrische ontlading van een wolk.

Hoogste punt

Bliksem gaat altijd op zoek naar het hoogste punt op de Aarde. Tijdens onweer moet je dus nooit schuilen onder een boom of in het open veld. En omdat water heel goed elektriciteit geleidt, is een buitenzwembad ook een gevaarlijke plek om te zijn tijdens onweer.

Hoe langer je bent, hoe groter het risico dat je wordt getroffen door de bliksem. Hoe zit het dan met een giraffe?

Giraffe

Hebben giraffen meer kans om door de bliksem te worden getroffen? Hoewel giraffen ongeveer vijf tot zes meter hoog zijn, is het heel onwaarschijnlijk dat ze door de bliksem worden getroffen. Dat komt niet alleen doordat bliksem relatief weinig voorkomt, maar vooral ook doordat giraffen vrij zeldzaam zijn. Er zijn namelijk nog minder dan 70.000 giraffen in het wild. Er zijn weliswaar veel meer mensen op Aarde dan giraffen, maar in verhouding heeft een giraffe dus wél meer kans om door de bliksem te worden getroffen dan een mens.

Bron: Schooltv

NAAR DE SPELREGELS