NAAR DE SPELREGELS

Glas-geheim

Is glas nou een vaste of een vloeibare stof? Ontdek hieronder het geheim.

Bijzonder of niet?

Op het eerste gezicht is glas verre van bijzonder, mensen gebruiken het tenslotte al duizenden jaren. We kennen glas allemaal; denk maar aan een limonadeglas, brilglazen of de ramen waardoor je buiten kijkt. Toch is glas een raadselachtige stof; het is stevig, maar als we inzoomen op de kleinste deeltjes lijkt het verdacht veel op een vloeistof. Wetenschappers zijn momenteel druk om dit raadsel te verklaren.

Zoom eens mee in

Als je maar ver genoeg inzoomt op een materiaal kom je uiteindelijk bij atomen terecht. Dit zijn de bouwstoffen van alles om ons heen. Die atomen plakken aan elkaar en bepalen de eigenschap van een materiaal. In een gas kunnen de atomen zich vrij bewegen en raken ze elkaar niet aan (ze kunnen wel botsen), in een vloeistof zitten de atomen tegen elkaar aan maar kunnen ze wel bewegen en in een vaste stof zitten de atomen keurig naast elkaar en vast op hun eigen plek. Hoe zit het dan met glas?

Glas-geheim: file

Bij glas bewegen de atomen net zo langs elkaar als in een vloeistof. Dat is het vreemde en raadselachtige van glas. De atomen in glas zitten alleen wat dichter op elkaar gepropt dan in vloeistoffen. Wetenschappers noemen dit een kooi-effect.

Zie het als verkeer tijdens de avondspits. Overdag kunnen de auto’s probleemloos 100km/u rijden. Dat is hoe het bij normale vloeistoffen gaat. Maar tijdens de spits willen er ineens zoveel auto’s tegelijk over de weg dat het gewoonweg niet past. Ze gaan dan steeds langzamer rijden en soms gaan ze zelfs stilstaan. Zo zit het bij glas. Glas is dus eigenlijk als een vloeistof tijdens de avondspits.

Conclusie

Op papier is glas dus geen vaste stof maar vloeibaar. Het zou echter miljoenen jaren kunnen duren voordat je beweging in glas kunt waarnemen. Het is een mysterieus materiaal waar wetenschappers nog jaren mee bezig zijn om het precies te begrijpen.

bron: Nemo en Quest

NAAR DE SPELREGELS