
Waterwetenschap
Ontdek net als onze professor hoe je water kunt laten stromen met een touwtje.
Kun jij een glas water inschenken met een touwtje?

De wetenschap erachter
De kleinste deeltjes van water, de watermoleculen, trekken elkaar heel sterk aan. Watermoleculen die je langs een touwtje laat gaan, trekken ook heel sterk aan de watermoleculen die al in het touwtje zijn getrokken. Ze trekken elkaar zo sterk aan dat het water niet zomaar naar beneden valt, maar langs het touwtje gaat stromen.
Wanneer moleculen van dezelfde soort elkaar aantrekken, dan noemen we dat in de wetenschap met een moeilijk woord ‘cohesie’. De cohesie van watermoleculen is zo sterk dat ze ervoor zorgen dat het water bij elkaar blijft en niet naar beneden valt. Het water dat in het touwtje is getrokken, heeft geen gebruik gemaakt van cohesie, maar van adhesie. Van adhesie is sprake als moleculen van verschillende stoffen elkaar aantrekken, in dit geval dus watermoleculen en de moleculen van het touwtje.
Benodigdheden
1. Een stuk touw dat water opneemt (dus niet van plastic), ongeveer 30 cm lang.
2. Een kan met water.
3. Leeg glas.
4. Twee lepels.
Experiment
stap 1
Maak het stuk touw goed nat onder de kraan.
stap 2
Knoop aan elk van de uiteinden een lepel, dus één lepel aan het ene uiteinde en de andere lepel aan het andere uiteinde.
stap 3
Zet de ene lepel nu in het lege glas. Zet de andere lepel in de kan met water.
stap 4
Laat het glas op tafel staan en pak nu de kan met water voorzichtig op (schuin boven het glas) en zorg ervoor dat het touwtje een beetje strak komt te staan.
stap 5
Houd nu de lepel in de kan vast met je duim (zodat hij niet gaat schuiven of eruit valt) en probeer voorzichtig water langs het touwtje te schenken. Het water stroomt nu vanuit de kan in het glas via het touwtje.
Let op
Zorg voor een werkplek waar je even lekker met water kan en mag knoeien.
