LESOVERZICHT

FUN-damentele krachten

Sir Isaac Newton zou heel trots zijn geweest als jonge onderzoekers zijn bewegingswetten zouden onderzoeken. Experimenteer met massa en balans door je eigen zwaartepunt te gebruiken. Gyroscopen, fietswielen en racebanen laten de concepten van precessie en centripetale krachten zien. Geen nood, straks weet je alles!

Grondwerken

Deze les zijn we geologen in spé! De aardlagen komen aan bod waarbij de aardkorst een belangrijke plaats inneemt. Bekijk drie soorten stenen en onderzoek hoe en waar de stenen gevormd zijn. Met behulp van een UV-lamp zie je dat mineralen licht kunnen geven.

Werken met warmte

Deze les gaat over warmte en warmteomzetting. Imiteer de bewegingen van warme en koude moleculen en experimenteer met verschillende koperen buizen om een warmte verandering te voelen. We demonstreren de praktische kant van hittegevoeligheid en bouwen zelf een thermometer.

Onder druk

Sta jij vaak onder druk? Deze les helemaal. Gelukkig hebben wij het voornamelijk over luchtdruk en leren we je een aantal toepassingen daarvan. Wist jij dat door drukverschillen wolken ontstaan? Je gaat het zien, in de klas nog wel!

Wetenschap van detectives

Gebruik wetenschap om een zaak op te lossen! Bestudeer vingerafdrukken, mysterieuze poeders, inktmonsters en tandafdrukken. Test je geheugen door een samenstelling te maken en analyseer het bewijsmateriaal.

Eenvoudige machines

Leer hoe eenvoudige machines ons leven gemakkelijker maken. Maak kennis met de zes verschillende typen eenvoudige machines: de schroef, de hefboom, het hellend vlak, de wig, de katrol en het wiel en de as. Zet tot slot je eigen dragracer in elkaar, die vol zit met eenvoudige machines!

Snel alle take-home's bekijken?