Het gaat er heet aan toe deze les
“Werken met Warmte”
- scroll naar beneden -
Lekker warm, ijskoud, gloeiend heet...
Onze huid is een orgaan dat ons waarschuwt en signalen geeft over de temperatuur. Pas op dit is heet, want je brandt je vingers of je tong!
Brrrr het is koud, want je krijgt kippenvel. Maar let op, hoe ons lichaam temperatuur voelt is maar relatief en dat ga jij ervaren.
Verder leren we over het gedrag van moleculen en maken we een eenvoudige thermometer!
Een voorproefje
Kleur die verandert door temperatuurwisseling. Een moeilijk proces, maar de toepassingen zijn eindeloos. Kijk zelf maar en laat je verbazen!
Onderwijs
Tijdens de les leer je o.a.:
-de hele wereld uit moleculen bestaat.
-moleculen veel te klein zijn om ze te kunnen zien. Ze worden pas zichtbaar wanneer
heel veel moleculen samen een voorwerp vormen.
-moleculen meer energie hebben wanneer het warm is. Daardoor gaan ze ook meer
bewegen. Warme moleculen verspreiden zich veel meer dan koude moleculen.
-we thermometers gebruiken om te zien hoe warm iets is.
-warmte kan ontstaan door wrijving.
Proefje voor thuis
Je hebt nodig:
Twee kleine ballonnen, twee grote schalen, koud water, warm water.
1. Vul een ballon voor de helft met koud water en knoop deze dicht. Vul de andere ballon voor de helft met warm water en knoop deze dicht.
2. Vul een schaal voor de helft met warm water en de andere schaal voor de helft met koud water. Plaats de koude ballon in het warme water en plaats de warme ballon in het koude water.
3. Wissel de ballonnen om. Wat gebeurt er?
Uitleg:
Of de ballonnen blijven drijven of niet, hangt af van de temperatuur van de moleculen in het water. Warme moleculen hebben veel energie en zijn voortdurend in beweging. Om te bewegen, hebben ze veel ruimte nodig. We zeggen dan ook wel dat ze een lage dichtheid hebben. Koude moleculen hebben minder energie en blijven veel dichter bij elkaar. Zij hebben een hogere dichtheid. Moleculen met een lage dichtheid drijven bovenop de moleculen met een hoge dichtheid. Daarom blijft de warme ballon op het koude water drijven en zinkt de koude ballon in het hete water..
Termen & concepten
warmte, warmteomzetting, moleculen, warmteveranderingen, hittegevoeligheid, thermometer, wrijving, thermisch
Kerndoel(en) die behandeld worden:
42 - De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur

Mad Science Heat sheet
De Mad Science® Heat Sheet maakt wrijving leuk. Wrijf de zwarte vlek bij elke afbeelding en de opgewarmde inkt vervaagt om de temperatuur van elk item te onthullen. Warmte-energie leek nog nooit zo cool!