Dino's

Werk als een paleontoloog!

- scroll naar beneden -

Over deze les

Hoe kan het dat wij weten hoe dinosaurussen eruit hebben gezien, wat ze aten en waar ze leefden, terwijl mens en dinosaurus nooit samen geleefd hebben? Leerlingen ontdekken de wereld van paleontologen en voeren zelf een spannend opgraving uit. Ze leren het verschil tussen ‘gestorven’ en ‘uitgestorven’ en bestuderen de eetgewoontes van verschillende dinosoorten aan de hand van modeltanden. Ze maken zelfs een replica van een T-Rex tand om thuis verder te bestuderen!


Een voorproefje

Neem een kijkje in de wereld van de dino's met deze leuke animatie.

Onderwijs

Tijdens de les leer je onder andere dat:

- Dinosaurussen een uitgestorven diersoort zijn. Dit betekent dat er van een soort geen enkel exemplaar meer in leven is. - Paleontologen wetenschappers zijn die fossielen, zoals dino botten, opgraven. Dit moet erg voorzichtig gebeuren, omdat deze fossielen versteend en dus erg breekbaar zijn. - Om fossielen goed te kunnen bestuderen, wetenschappers modellen maken van de fossielen. Dit betekent dat ze het fossiel exact kopiëren, van nieuw materiaal. - Je aan het gebit kan zien of een dinosaurus een vlees-of en planteneter is.

Proefje voor thuis: dino terrarium

Je hebt nodig:

vissenkom, kiezeltjes, zand, potgrond, lepel, plantjes/bladeren, plastic dinosaurus(sen), water.

Hoe maak je het: Stap 1: Doe een laagje kiezeltjes op de bodem van de kom. Voeg dan wat zand toe. Stap 2: Schep ca. 5 cm potgrond bovenop de kiezels en het zand. Stap 3: Gebruik een lepel om kleine kuiltjes te graven voor de planten. Zet de plantjes en bladeren in de grond om de vissenkom er een beetje ‘bosachtig’ eruit te laten zien. Stap 4: Neem nog wat kiezeltjes en sprenkel een laag bovenop de potgrond. Stap 5: Neem wat plastic dinosaurussen om je terrarium compleet te maken. Stap 6: Geef de plantjes een beetje water.

Je hebt nu een model gemaakt van het leefgebied van een dinosaurus!

Termen & concepten

Carnivoor, fossiel, herbivoor, paleontoloog, uitgestorven

Kerndoel(en) die behandeld worden:

41 - De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.

BLIJF OP DE HOOGTE