Energie en beweging
Kom in actie!
- scroll naar beneden -
Over deze les
De kinderen ontdekken hoe energie soms opgeslagen (oftewel verborgen) kan zitten, en hoe het kan dat voorwerpen kunnen bewegen. Ze maken spelenderwijs kennis met de wetten van professor Newton. Door te experimenteren met de bewegingen van springveren, auto’s en rollende knikkers. Maar om dit alles in beweging te krijgen hebben we wel een beetje kracht nodig, dus kom in actie en geef alles wat je hebt!
Een voorproefje
Een trapveer (ook wel slinky) is een goed voorbeeld om te laten zien hoe energie opgeslagen wordt. Je hoeft er maar een duwtje aan te geven en hij loopt vanzelf de trap af!
De potentiële energie (voorwerpen die niet bewegen, kunnen energie opgeslagen hebben), wordt omgezet naar kinetische energie (ook wel bewegingsenergie). Als de veer in beweging is gebracht, wil hij in beweging blijven, totdat een kracht van buitenaf (zoals de grond) ervoor zorgt dat hij langzamer gaat bewegen of tot stilstand komt.
Onderwijs
Tijdens de les leer je onder andere dat:
- Als iets (bijv. een bal) stilstaat, blijft dit stilstaan totdat er tegen geduwd wordt - Om iets te laten bewegen je dus moeite moet doen - We die moeite ook wel een kracht noemen - Als iets beweegt, het blijft bewegen totdat het wordt gestopt - Als iets duwt, duwt het tegelijkertijd terug: actie is reactie - Een beroemde wetenschapper die dit heeft ontdekt Isaac Newton heet

Proefje voor thuis: munt jes en energie
Je hebt nodig: 5 dezelfde muntjes, 2 linialen.
Stap 1: Leg 4 munten in een rij tegen elkaar.
Stap 2: Klem de rij munten tussen de 2 linialen, zodat ze kaarsrecht liggen. Stap 3: Haal de linialen vervolgens weg. Stap 4: Kets de vijfde munt tegen de eerste munt van de rij aan. Wat gebeurt er?
Uitleg: De muntjes hebben energie nodig om te bewegen. Door het ketsen van de munt wordt die energie een voor een doorgegeven door de andere muntjes in de rij. Als er één munt ketst, is er voldoende energie voor de laatste munt om te gaan bewegen.
Termen & concepten
Energie, kinetische energie, potentiële energie
Kerndoel(en) die behandeld worden:
42 - De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.
44 - De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.
45 - De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en evalueren.