LESOVERZICHT
DINO's
Hoe kan het dat wij weten hoe dinosaurussen er hebben utigezien, wat ze aten en waar ze leefden, terwijl mens en dinosaurus nooit samen geleefd hebben? Leerlingen ontdekken de wereld van paleontologen en voeren zelf een spannend opgraving uit. Ze leren het verschil tussen ‘gestorven’ en ‘uitgestorven’ en bestuderen de eetgewoontes van verschillende dinosoorten aan de hand van modeltanden. Ze maken zelfs een replica van een T-Rex tand om thuis verder te bestuderen!
DIT BEN IK
Zwart of blond haar, klein of groot, een huid met sproetjes of een moedervlek, we zien er allemaal anders uit. We hebben wel allemaal een skelet dat bestaat uit verschillende botten. Vandaag bestuderen we dit met behulp van Ed Skelet. Maar we hebben nog veel meer lichaamsdelen die we van de buitenkant niet kunnen zien. Welk deel hoort een dokter eigenlijk door de stethoscoop en waar komt ons eten terecht als we het doorgeslikt hebben? Tijdens deze les bestuderen we het menselijk lichaam van top tot teen.
ENERGIE EN BEWEGING
De kinderen ontdekken hoe energie soms opgeslagen (oftewel verborgen) kan zitten, en hoe het kan dat voorwerpen kunnen bewegen. Ze maken spelenderwijs kennis met de wetten van professor Newton. Door te experimenteren met de bewegingen van springveren, auto’s en rollende knikkers. Maar om dit alles in beweging te krijgen hebben we wel een beetje kracht nodig, dus kom in actie en geef alles wat je hebt!
SMARTMAX
Ontdek met het fantastische constructiemateriaal Smartmax de eigenschappen van magneten en voel de aantrekkingskracht! Deze kracht wordt gebruikt om vormen te bouwen, zowel 2- als 3-dimensionaal. Tijdens deze les is er ruimte voor natuurkunde, ruimtelijke ordening en motorische vaardigheden, terwijl de kinderen alle vrijheid krijgen om naar hartelust te bouwen!
INSECTEN
Kinderen van alle leeftijden hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid naar de wezens die de wereld met hun delen, insecten horen daar zeker bij. Veel volwassenen zien insecten als ongedierte, maar ze zijn juist van levensbelang voor ons ecosysteem. Tijdens deze les ontdek je de unieke kenmerken en karakteristieken van insecten. Is een spin een insect, waarom heeft een wesp een angel en hoe kunnen insecten horen zonder oren? Deze vragen worden vanzelf beantwoord tijdens deze les. En heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om als vlieg in je klas rond te zoemen? Neem een kijkje door de ogen van een vlieg met onze speciale vliegenbril!
WATERWEETJES
Zit je ook op zwemles? Je leert daar lekker drijven. Maar met je kleren aan voelt het ineens een stuk zwaarder in het water. Welke materialen blijven eigenlijk nog meer makkelijk drijven en welke zinken als een baksteen? We testen het tijdens deze les. Water geknoeid tijdens een proefje? Geen probleem, kunnen we meteen onderzoeken welke materialen water goed kunnen absorberen. Soms lijkt het zelfs bijna of het water verdwijnt….