Smartmax
Ontdek de kracht van deze mega magneten
- scroll naar beneden -
Over deze les
Ontdek met het fantastische constructiemateriaal Smartmax de eigenschappen van magneten en voel de aantrekkingskracht! Deze kracht wordt gebruikt om vormen te bouwen, zowel 2- als 3-dimensionaal. Tijdens deze les is er ruimte voor natuurkunde, ruimtelijke ordening en motorische vaardigheden, terwijl de kleuters alle vrijheid krijgen om naar hartelust te bouwen!
Een voorproefje
Bekijk hier de indrukwekkende en veelzijdige Smartmax set waar we tijdens de les mee werken.
Onderwijs
Tijdens de les leer je onder andere dat:
- Magneten voorwerpen kunnen aantrekken als er ijzer of nikkel in zit - Sommige voorwerpen op ijzer lijken, maar van een ander materiaal gemaakt zijn - Magneten andere magneten kunnen aantrekken of afstoten - Magneten twee kanten hebben die we polen noemen - Niet alle vormen even sterk zijn - Een piramide met driehoekvormen erin steviger is dan een kubus met vierkante vormen erin

Proefje voor thuis: paperclip magneten
Je hebt nodig: Een magneet, 10 paperclips.
Stap 1: Laat één paperclip een nacht aan de magneet "plakken”. Stap 2: Haal de paperclip de volgende dag van de magneet af en houd de paperclip tegen een andere aan. Wat gebeurt er?
Uitleg: Je hebt een paperclipmagneet gemaakt! De paperclip is van zichzelf niet magnetisch. Maar hij is wel van ijzer gemaakt; er zitten heel veel mini-magneetjes van ijzer in, maar het is een rommeltje; ze liggen allemaal door elkaar. Door het ijzer blijft de paperclip aan de magneet plakken. Als je de paperclip een nacht laat zitten, verandert er wat in de paperclip. De heel kleine ijzerdeeltjes gaan netjes dezelfde kant op wijzen; er wordt opgeruimd! Dan versterken al die mini magneetjes elkaar en worden zo een grote magneet. Zo kan de paperclip andere paperclips aantrekken. Probeer maar eens hoeveel paperclips je met de gemagnetiseerde paperclip kan oppakken!
Termen & concepten
Noordpool, zuidpool, aantrekken, afstoten, negatief, positief
Kerndoel(en) die behandeld worden:
42 - De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur