6 PROEFJES VOOR HALLOWEEN

Creatief griezelen met deze proefjes

- scroll naar beneden-

#6. Vliegende theezakspookjes

Boeh!


Dit is een klassiek proefje met een griezelige twist. Je hebt niet veel nodig om spoken te zien. 


Benodigdheden:

- Theezakjes
- Schaar
- Bordje (niet van karton)
- Zwarte marker
- Aansteker


Knip de bovenkant van het theezakje (waar het touwtje aan vast zit) eraf en schud de theekorrels eruit. Teken een spookgezichtje op het zakje en zet 'm rechtop neer op het bord. Zorg ervoor dat je kleine wetenschapper op een veilige afstand staat en gebruik de aansteker om de bovenkant van het theezakje aan te steken. Je spookje vliegt nu door de lucht en verdwijnt daarna op magische wijze!


Tip: gebruik een theezakje van zo dik mogelijk materiaal. 


#5. Overgevende pompoenen

Een Amerikaanse traditie met een twist


In Amerika hollen ze al jaren pompoenen uit en snijden er grappige gezichtjes in. Het is een leuke halloweentraditie, maar als je wetenschappers in de dop wil laten gieren van het lachen kun je dit simpele trucje toepassen.


Hol ten eerst een pompoen uit en snij een geinig gezichtje uit. Daarna komt het echte leuke gedeelte...


Benodigdheden:
- Voedselkleurstof
- 4 eetlepels baksoda
- Azijn


Zet de pompoen neer op een plek die later makkelijk schoongemaakt kan worden, bijvoorbeeld buiten of in een grote bak. Doe de baksoda in de uitgeholde pompoen met een paar druppels kleurstof in een spooky kleurtje. Giet de azijn erbij en geniet van de reactie van de kids!


#4. Oogballen in een pot

Perfect voor de werkkamer van een gekke geleerde


Een griezelige proefje waar je ook een geweldige halloweendecoratie aan overhoudt. Als dit je niet de stuipen op het lijf jaagt...

Benodigdheden:
- Een glazen weckpot
- Rauwe eieren
- Gekleurde permanente markers
- Witte azijn


Laat de kids eerst de eieren versieren met markers; het is extra griezelig als ze de eieren als oogballen uit laten zien. Stop de versierde eitjes daarna in een glazen weckpot en giet de azijn erbij. Doe de pot dicht en zet hem een nacht in de koelkast. Wat is de dag erna gebeurd in de pot? Laat de kleine wetenschappers aan de "oogballen" voelen... Brrr! Glibberig!


Tip: was de handen goed na het aanraken van de "oogballen" en raak je eigen ogen niet aan. Azijn kan gemeen prikken!#3. Frankenstein wormen

Snoepjes komen tot leven


Werk als professor Frankenstein en laat snoepwormen magisch tot leven komen met dit halloweenproefje.


Benodigdheden:
- Snoepwormen
- 3 grote eetlepels baksoda
- Azijn
- Snijplankje
- Scherp mes
- 2 doorzichtige bekers of glazen


Snijd twee snoepwormen in de lengte in vieren zodat je dunne wormpjes krijgt. Dit gaat makkelijker wanneer het mes een beetje nat is. Vul een glas met warm water en 3 eetlepels baksoda en roer goed. Doe hierna de gesneden snoepwormen in de beker en wacht een kwartier.


Vul het tweede glas met azijn en vis de wormen (bijvoorbeeld met een vork) uit het glas met water en baksoda. Laat de wormpjes een voor een in het glas met azijn zakken en... Zie ze tot leven komen.


#2. Spookraketten

Spooky en razendsnel!


Een kruising tussen een raket en een spook. Deze spookjes schieten door de lucht!


Benodigdheden:
- Lege kokers voor fotorolletjes (of plastic kokers een vergelijkbare afmeting)
- Maizena
- Zwarte marker
- Alka Seltzer bruistabletten


Dit proefje is het beste buiten uit te voeren. Teken eerst spookgezichtjes op de plastic kokertjes. Schep een theelepel maizena erin, vul ze voor driekwart met water en meng goed. Laat 1 spookje tegelijk de lucht in vliegen: breek een bruistablet in drie gelijke stukjes, doe een stukje in de koker, draai snel de dop erop, zet de koker omgekeerd neer en... Daar gaat 'ie!


#1. Fluffly pompoen slijm

Slijm, maar dan anders!


Heel veel knutselplezier in een potje, mét halloweentintje.


Benodigdheden:

  • Doorzichtige of witte knutsellijm
  • Scheerschuim (parfumvrij)
  • Oranje kleurstof voor voedsel
  • Glazen pot
  • Grote bak om in te mengen
  • Zwart knutselpapier
  • Schaar
  • Lenzenvloeistof
  • Bakpoeder
  • Geparfumeerde pompoenolie (optioneel)


Doe zoveel lijm in het bakje als de hoeveelheid slijm die je wilt hebben. Voeg daar een beetje scheerschuim aan toe. Hoe meer scheerschuim, hoe dikker de slijm! Voeg er een paar druppels oranje kleurstof aan toe en mix alles goed. Optioneel is om een aantal druppels van de geparfumeerde pompoenolie toe te voegen. Voeg voorzichtig een theelepeltje baking soda toe terwijl je mengt. Als laatste stap voeg je de lenzenvloeistof toe. De verhouding hangt af van hoe dik je de slijm wil hebben. Meer lenzenvloeistof betekent dunnere slijm. Experimenteer hier vooral zelf mee! Als de slijm niet meer aan de randen plakt is hij klaar.


Maak het potje waar je de slijm in doet extra leuk door met zwart papier een pompoengezichtje te knutselen. Deze plak je erop met lijm en klaar is je halloween pompoenslijm!