5 PROEFJES VOOR KERST

Voor een gezellige en leerzame kerst

- scroll naar beneden-

#5. Opgebrand

Kaarsen zijn niet alleen voor de gezelligheid


Je kunt kaarsen aansteken voor de gezelligheid. Ze kunnen wel uren blijven branden. Als je een glas over een brandende kaars heen zet, wat gebeurt er dan?


Benodigdheden:

- Diep bord

- Limonade zonder prik

- Waxinelichtje

- Glas

- Lucifers

- Een volwassene


1. Doe een klein laagje limonade in het bord

2. Zet het waxinelichtje in het midden van het bord

3. Vraag een volwassene het waxinelichtje aan te steken. Wat denk je dat er gebeurt als je het glas over het waxinelichtje zet?

4. Zet het glas op zijn kop over het waxinelichtje heen. Wat gebeurt er? Hoe denk je dat dat komt?


Tip: probeer verschillende maten glazen. Gebeurt er iets anders?


Uitleg: Voor het branden heeft het waxinelichtje zuurstof nodig. Als de zuurstof in het glas op is, dan gaat het waxinelichtje uit. Zonder het vuur koelt de lucht in het glas af. Hierdoor gaat de lucht in het glas minder hard tegen de limonade drukken. De lucht buiten het glas drukt nog steeds even hard tegen de limonade. Hierdoor wordt de limonade in het glas gedrukt.


#4. DIY kerst lavalamp

Lekker borrelen!


Benodigdheden:
- 150 ml baby olie
- 350 ml water
- Bruistablet

- Groene of rode voedingskleurstof

- Eventueel kerstglitters

- Groot glas of grote vaas

Meng de baby olie met het water. Doe een paar druppels kleurstof in de oplossing en eventueel kerstglitters. Voeg een bruistablet toe en bruisen maar!


#3. Smeltende kerstbomen

Kom in de vrolijke kerstsfeer!


Kerstbomen die smelten? Ja, je leest het goed! Deze kerstbomen gedragen zich als sneeuwpopjes. Een eenvoudig experiment dat je meteen in de juiste sfeer brengt!

Benodigdheden:
- Groot pak baking soda

- Grote kom

- 50-100 ml water (afhankelijk van de hoeveelheid baking soda)

- Plakband

- Lepel
- Groene voedselkleurstof
- Kerstglitters

- 4 papieren bordjes
- Azijn

- Diepvries


Doe de baking soda in de grote kom. Voldoende om 4 bordjes mee te vullen. Voeg een paar druppels van de groene kleurstof toe. Voeg het water toe en meng voorzichtig. Als alles goed gemengd is, krijg je een oplossing die op groen zand lijkt. Strooi de kerstglitters erover naar wens en roer deze er goed doorheen. Knip de papieren bordjes doormidden en vouw er kegeltjes van. Plak deze aan de buitenkant vast. Vul nu met de lepel de kegeltjes met de zand oplossing en duw stevig aan. Zet de kegeltjes voor 2 uur in de diepvries. Als de kegeljes bevroren zijn kun je ze uit de diepvries halen. Zet ze op een bord en giet er azijn over. Wat gebeurt er? Juist, de kerstboompjes smelten!


Tip: Was je handen goed na dit experiment, azijn kan prikken als het in de ogen komt!#2. Kerstfiguurtjes schilderij

Een kleurrijk kerstschilderij, in Science stijl!


Benodigdheden:
- Koekjesfiguurtjes in kerststijl
- Een pak volle melk
- Voedselkleurstof
- Afwasmiddel
- Wattenstaafjes
- Grote kom of schaal


Doe een laagje melk in de kom. Leg er kerstfiguurtjes in en voeg een paar druppels kleurstof toe (in het kerstfiguurtje). Doe een druppel afwasmiddel op een wattenstaafje en dip het wattenstaafje in de kleurstofdruppels. Wat gebeurt er?


Uitleg:

Melk bestaat uit kleine deeltjes water en vet. Die deeltjes heten moleculen. Aan de bovenkant van het water liggen de moleculen stil tegen elkaar aan. Als je afwasmiddel op de melk laat vallen, dan reageert het met het water en vet. De melk gaat daardoor bewegen. De verschillende kleuren kleurstof helpen je om te zien in welke richting de melk beweegt. Daardoor worden gekleurde banen in de melk gevormd.


#1. Elvenslijm

Slijm, maar dan anders!


Benodigdheden:


- 250 ml doorzichtige knutsellijm

- 250 ml water

- Grote bak om in te mengen

- 100 ml lenzenvloeistof

- Eetlepel bakpoeder

- Kerstglitters

Doe de lijm en het water in de bak. Voeg voorzichtig een theelepeltje baking soda toe terwijl je mengt. Voeg de lenzenvloeistof en de kerstglitters toe. Als de slijm niet meer aan de randen plakt is hij klaar. Plakt hij wel? Voeg wat extra lenzenvloeistof toe.