HUIS- TUIN EN KEUKEN WETENSCHAP

Met alles dat je al in huis hebt voor wetenschappelijke proefjes

- scroll naar beneden-

#5. Geheime boodschap

Wassaaaaaaap?!


Wat heb je nodig?

Maatbeker, zuiveringszout, water, eetlepel, kleine verfkwast, spons, vel wit papier, paars druivensap.


Wat ga je doen?

Doe 50 ml water in de maatbeker. Meng 1 eetlepel zuiveringszout met het water. Gebruik de verfkwast om een geheime boodschap op het papier te schrijven. Zorg dat je plek open laat tussen de letters. Wacht ongeveer 15 minuten tot de boodschap gedroogd is. Gebruik de spons om wat druivensap op het papier te deppen. Wat gebeurt er?


Uitleg:

Een chemische reactie zorgt ervoor dat je geheime boodschap zichtbaar wordt! Paars druivensap is een indicator. Die verandert van kleur om ons te laten weten of een substantie zuur, basisch of neutraal is. De zuiveringszout oplossing is basisch; het papier is neutraal.#4. Melkchemie

Melk is goed voor elk!


Je weet al dat chemische reacties binnen eten onomkeerbaar zijn. Als je koekjes in de oven hebben gezeten, kan je ze niet meer terug veranderen in koekjesdeeg! In dit proefje ga je een soort chemische reactie maken met melk.


Wat heb je nodig?

Kopje melk, azijn, zeef, pan, eventueel verf en kwasten


Wat ga je doen?

Verwarm de melk in een pannetje, maar zorg dat hij niet gaat koken. Doe een paar theelepels azijn bij de melk en blijf goed roeren. Als het goed is, ontstaan er nu klontjes in de melk. Giet het mengsel nu door een zeef. De klonten die je overhoudt, worden je melkplastic. Kneed het melkplastic goed en maak nu een mooi vormpje van de melkplastic. Als je het melkplastic een paar dagen laat drogen, kun je het daarna beschilderen.


#3. Gekke eieren

Eggcelent!


Wat heb je nodig?

Ongekookt ei, glas, schoonmaakazijn


Wat moet je doen?

Leg een ongekookt ei voorzichtig in een glas. Giet er schoonmaakazijn bij tot net boven het ei. Giet na 2 dagen het azijn uit het glas. Je voelt dat de schaal al zacht wordt. Giet weer azijn over het ei en wacht… Kijk na 10 dagen hoe het ei eruit ziet.


Wat gebeurt er?

De schaal van een ei bestaat uit kalk, daarom is hij hard. Schoonmaakazijn is een zuur waarmee kalk reageert en waarbij een gas ontstaat. Dit gas heet koolstofdioxide (CO2). Door de reactie wordt de schaal eerst zacht en verdwijnt daarna zelfs helemaal. Er blijft alleen een dun vliesje over dat het ei nog bij elkaar houdt. In kraanwater zit ook kalk, kraanwater met veel kalk noemen we hard water. Hard water geeft aanslag op apparaten zoals bijvoorbeeld waterkokers, koffiezetapparaten en wasmachines. Als je deze aanslag verwijdert met schoonmaakazijn, treedt dezelfde reactie op als bij het ei.


#2. Zout kristallen

Neem het met een korreltje zout!


Keukenzout bestaat uit kleine korreltjes. Je kunt zout door het eten doen, zodat het niet meer flauw smaakt. Kun jij zelf zoutkristallen maken?


Wat heb je nodig?

Zout, donker plat bord, warme kraan, glas, theelepel

Wat moet je doen?

Op de eerste dag vul je het glas tot de helft met heet water uit de kraan en doe je drie theelepels zout in het glas erbij. Roer in het glas totdat de zoutkorrels zijn verdwenen. Zet dan het bord neer op een plek waar het een dag kan blijven staan.

Schep met de theelepel water op het bord, zodat het bord bedekt wordt met een dun laagje water. Wat denk je dat er gebeurt als je twee dagen wacht?

Wacht nu twee dagen en op de derde dag kijk je naar het bord. Wat is er gebeurd? Hoe denk je dat dit komt?


Uitleg:

Door het roeren lost het zout op in het water. Na twee dagen is het water op het bord verdampt en blijft het zout over. Het zout heeft vierkante kristallen gevormd.#1. Luchtige latex

Blazen zonder lucht!


Een ballon kun je opblazen. Dat kun je ook doen met een latex handschoen. Maar kun je het ook zonder je mond te gebruiken?


Wat heb je nodig?

Latex handschoen, azijn, bakpoeder, eetlepel, assistent


Wat ga je doen?

Vraag je assistent om de handschoen open te houden. Schenk een beetje azijn in de vingers van de handschoen. Doe nu een eetlepel bakpoeder in de handschoen en knijp hem goed dicht aan de bovenkant. Begin nu de handschoen voorzichtig te schudden.

Wat gebeurt er?Uitleg:

De azijn en het bakpoeder reageren met elkaar. Bij deze reactie komt een gas vrij, dit maakt een sissend geluid. Het gas is koolzuurgas. Het koolzuurgas kan niet weg doordat de handschoen wordt dichtgehouden, hierdoor wordt de handschoen opgeblazen.