Proefje van de maand!

Maak je eigen Kaleidoscoop


Wat je nodig hebt:

- 2 WC-papier rollen

- Plasticfolie Knutsel papier

- Zak chips (metalen glanzende binnenkant)

- Bakpapier

- Doorzichtige kralen

- Schaar

- Pen

- Lijm

- Schilderstape

- Liniaal


Wat je moet doen:

Stap 1: Vouw het knutselpapier over de breedte en daarna nog eens.

Stap 2: Teken een 4 cm x 10 cm rechthoek op het papier en knip het vervolgens je uit. Je hebt nu vier rechthoekige stukken papier.

Stap 3: Herhaal stap 1 en 2 met de chipszak, (saaie kant gebruiken) van de chip zak.

Stap 4: plak het chipspapiertje op het knutselpapier (3 maal)

Stap 5: Tape de lange zijden van de rechthoeken samen en maak er een driehoekig prisma van. Zorg ervoor dat de glimmende kant naar binnen staat.

Stap 6: Gebruik de wc-papier rol om een cirkel te tekenen op het knutselpapier. Knip de cirkel. Herhaal dit met het bakpapier om een vetvrij papier cirkel te maken.

Stap 7: Leg een stuk plastic folie aan het ene uiteinde van een wc-papier rol en tape op zijn plaats.

Stap 8: Maak een merkteken ongeveer 2 cm van het einde van de tweede wc-rol. Knip 2cm van de rol en tape de ring bovenop het plastic verpakte einde van de eerste rol.

Stap 9: Leg een laag van kralen in de afgeplakte ring. Tape een tweede stuk plasticfolie op de ring te houden om de kralen uit kan vallen.

Stap 10: Draai de buis om. Plaats de bakpapiercirkel in de buis, zodat het plat tegen het plastic ligt. Plaats vervolgens het driehoekige prisma op het bakpapier.

Stap 11: Knip een gat in het midden van het knutselpapier. Plak het op de top van de opening van de buis.

Stap 12 : Richt het uiteinde van de buis bij een lichtbron en kijk door het oculair. Wat zie je?

Wat er aan de hand is:

De mooie patronen die je ziet in je caleidoscoop zijn stuiterende lichten! We noemen dit reflectie. De spiegels stuiteren of reflecteren het licht van de ene naar de andere kant. We zien gekleurd licht als gevolg van de gekleurde kralen. Het licht gaat door de kralen en stuitert tegen de spiegels en creƫrt kleurrijke patronen. De patronen veranderen als de korrels bewegen!


Probeer dit:

Probeer de vorm van het prisma je in de caleidoscoop te veranderen. Je kunt dit doen door het toevoegen van meer stukken prisma of het bouwen van een nieuwe!

Blader door naar shownieuws