Houston, we've got a problem

“Raketwetenschap”

- scroll down -

Vandaag word jij astronaut...

Deze les ga jij je eigen skyblazer modelraket in elkaar zetten. Hierbij is het belangrijk dat alle stappen zorgvuldig doorlopen worden. Van het monteren van de parachute tot het assembleren van de achterkant.


Deze raket is een echte modelraket die wij dagelijks inzetten om kinderen te leren over voortstuwing, de onderdelen van een vlucht en de eigenschappen van een raket.

Oh, en trouwens... "Houston we've got a problem" klopt niet helemaal. Vaak zeggen we dit wanneer er iets mis gaat en er wordt gedacht dat dit destijds gezegd was tijdens de vlucht met Apollo 13. Maar tijdens die vlucht werd eigenlijk gezegd: "we have had a problem." dus het probleem was al verholpen...

Een kijkje nemen?

Dit filmpje is al ruim 18 miljoen keer bekeken. Heb je de kans om het te bekijken met een goede geluidinstallatie? Zet dan het volume maar eens goed open en luister naar het geweld wat deze raketmotoren produceren.

Onderwijs

Tijdens de les leer je o.a. dat:


... Er vier krachten zijn die invloed hebben op vliegtuigen: liftkracht, zwaartekracht,

stuwkracht en luchtweerstand.


... Stuwkracht zorgt voor verplaatsing van en raket.


... Zwaartekracht en luchtweerstand zorgen ervoor dat er veel stuwkracht nodig is om een raket te lanceren.


... Een modelraket alle onderdelen van een echte raket heeft, maar dan in het klein.


... Een modelraket door een volwassene gelanceerd kan worden, met behulp van een

motor en een ontstekingsmechanisme (of lont). Deze kan je vinden bij modelbouw winkels. LET OP! Lanceren is niet zonder risico's! Als je meer info wilt mail dan naar de vestiging bij jou in de buurt.

Proefje voor thuis

Je hebt nodig:

Een vel papier, paperclips en plakband


1. Maak een papieren vliegtuigje en plak een stukje plakband op de grond. Je gaat het vliegtuigje telkens weer vanaf dit punt gooien.

2. Plak een tweede stuk plakband op de plaats waar het vliegtuig is geland.

3. Bevestig een paperclip aan het vliegtuig. Gooi het vliegtuig opnieuw en markeer opnieuw de plaats waar het vliegtuig is geland met behulp van een stukje plakband.

4. Bevestig steeds meer paperclips aan het vliegtuig totdat het vliegtuig niet meer vliegt.


Uitleg:

Je hebt geleerd over de vier krachten. Een vliegtuig krijgt liftkracht dankzij de spitse neus en de gespreide vleugels. De vorm van het vliegtuig vermindert bovendien de luchtweerstand. Door het papieren vliegtuigje te gooien, krijgt het stuwkracht. De paperclips maken het vliegtuigje stabieler, maar ook zwaarder, waardoor de zwaartekracht er harder aan kan trekken.

Termen & concepten

raket, model, neuskegel, raket buis, vinnen, stabiel, stuwkracht


Kerndoel(en) die behandeld worden:

45 - De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en evalueren.

Mad Science Skyblazer

De Mad Science® Skyblazer heeft alle basiscomponenten van een echt ruimtevaartuig. Kinderen leren over de krachten van vlucht en maken een raketmodel. Het is ruimtevaarttechnologie klaar voor lift-off.

Ons gratis mad magazine ontvangen?