Blijf je plakken?
“Super sticky stuff”
- scroll down -
Super Sticky Stuff
Klamp je vast aan wetenschap in deze les over plakkerige dingen! Tijdens Super Sticky Stuff onderzoeken de werking van klittenbandsluitingen en experimenteren met verschillende soorten tape. We testen allerlei soorten lijm en leren welke lijm het beste op verschillende materialen kan worden gebruikt.
Door het gebruik van wetenschappelijke laboratoriumartikelen en alledaagse voorwerpen leer je over zuigkracht, waterstofbindingen en statische hechting.
Statische hechting
Voor een leuk thuis experiment heb je niet veel nodig. Zo laat professor Neutron zien hoe je met een wollen kledingstuk en een ballon statische elektriciteit kunt opwekken. Je kunt er zelfs andere voorwerpen mee aantrekken of afstoten. Super cool!
Onderwijs
Tijdens de les leer je o.a. dat:
... Klittenband bestaat uit haken en lussen.
... De uitvinder van klittenband bestudeerde de Stekelnoot plant.
... Lijm bestaat uit plakkende stoffen gemixt met vloeibare stoffen. Het blijft plakken wanneer het vloeibare gedeelte is opgedroogd.
... Tape plakt minder goed als je het hebt aangeraakt, omdat vuil van je vinger aan de tape blijft plakken.
... Suiker en water kunnen voedsel plakkerig maken.
... Naast lijm en tape zijn er meer manieren om dingen aan elkaar te plakken. Er zijn dingen als zuignappen, statische kleefkracht en zelfs waterstofbindingen.
Proefje voor thuis
Je hebt nodig:
Een vel papier, paperclips en plakband
1. Maak een papieren vliegtuigje en plak een stukje plakband op de grond. Je gaat het vliegtuigje telkens weer vanaf dit punt gooien.
2. Plak een tweede stuk plakband op de plaats waar het vliegtuig is geland.
3. Bevestig een paperclip aan het vliegtuig. Gooi het vliegtuig opnieuw en markeer opnieuw de plaats waar het vliegtuig is geland met behulp van een stukje plakband.
4. Bevestig steeds meer paperclips aan het vliegtuig totdat het vliegtuig niet meer vliegt.
Uitleg:
Je hebt geleerd over de vier krachten. Een vliegtuig krijgt liftkracht dankzij de spitse neus en de gespreide vleugels. De vorm van het vliegtuig vermindert bovendien de luchtweerstand. Door het papieren vliegtuigje te gooien, krijgt het stuwkracht. De paperclips maken het vliegtuigje stabieler, maar ook zwaarder, waardoor de zwaartekracht er harder aan kan trekken.
Termen & concepten
zuigkracht, waterstofbinding, statisch vastklampen, adhesie
Kerndoel(en) die behandeld worden:
42 - De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.
44 - De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.