LESOVERZICHT

IJZIGE AVONTUREN

In de winter kan het héél koud zijn, kan er sneeuw uit de lucht vallen en soms kunnen we schaatsen op bevroren water. Wanneer het warmer wordt smelt dat ijs ook weer. Vandaag werken we met ijs, dat helemaal niet kan smelten. Het is immers niet van water gemaakt! Wat zou er dan gebeuren als je dit speciale droog ijs verwarmt? Laat je verbazen door spectaculaire demonstraties die je zintuigen zullen prikkelen. Deze les sluit mooi aan bij thema’s als winter, vriezen/dooien, maar ook bij sprookjes, Halloween of griezelen.

DOORGEDRAAID

Een van de belangrijkste uitvindingen die een mens heeft gedaan, is het wiel. Maar welk nut heeft een wiel eigenlijk? Wielen worden vaak gebruikt om voorwerpen vooruit of achteruit te plaatsen, maar ook om een voorwerp of omlaag kunnen laten bewegen. Tandwielen, dat is weer een heel ander verhaal. De leerlingen ontdekken de eigenschappen van deze bijzondere wielen en bouwen een tandwielconstructie die met slecht een enkel aandraaipunt volledig in werking gezet kan worden. Aan het eind van deze les ben je compleet doorgedraaid!

RUIMTEVAARDERS

Wat zie je allemaal als je naar de lucht kijkt? Vogels, wolken en daar voorbij de zon, maan en sterren. Om daar te komen heb je een raket nodig die je naar de ruimte brengt. Maar dat gaat zomaar niet. Echte astronauten moeten leren over de ruimte en oefenen hoe het is om met een ruimtepak aan in een raket te reizen. Dat gaan wij vandaag doen, dus zet je veiligheidsbril op, trek je ruimteschoenen aan en 3…2….1….0…daar gaan we! Missie: op zoek naar maanstenen. Lukt het jullie om ze te vinden? Dan zijn jullie geslaagd voor de astronautentraining!

FLADDERENDE VOGELS

Drie maal drie is negen en ieder zingt zijn eigen lied. Zo doen vogels dat ook. Maar waarom leggen sommige vogels grote eieren, andere kleintjes en waarom heeft niet elk ei dezelfde kleur? Je ontdekt het tijdens deze les. Ook leer je mannetjesvogels van de vrouwtjes te onderscheiden. Vervolgens kruip je zelf in de huid van een vogel en probeer je wormen te pikken uit het zand, insecten te vangen uit de lucht of voedsel te vissen uit het water. Daarbij mag je je handen natuurlijk niet gebruiken, want je hebt immers een snavel om mee te eten…

ALLE KLEUREN VA DE REGENBOOG

Iedereen heeft wel eens een regenboog gezien. Maar wanneer verschijnt deze eigenlijk? En hoe ontstaan die mooie kleuren die wij dan in de lucht zien? Vandaag leren we welke kleuren er allemaal zitten in de regenboog en dat je een regendruppel of een prismabril kan gebruiken om ze te zien. Maar wat gebeurt als we kleuren met verf gaan mengen? De leerlingen proberen hier voorspellingen over te doen en ervaren zelf of deze juist waren tijdens het maken van een regenboogreageerbuisje. Daarin veranderen de primaire kleuren vanzelf in de secundaire kleuren. Zo krijg je alle kleuren van de regenboog te zien!

LANG EN KORT, ZWAAR EN LICHT

Hoe lang ben jij? Dat kun je meten met een meetlint. Maar je kan ook je lichaam gebruiken om op een eenvoudige manier te meten. Met je eigen duimstok bijvoorbeeld; die maken we vandaag. Hoe je kan zien of iets zwaar of licht is, bekijken we met de balansweegschaal. Maar soms…weet je het gewoon niet precies. En dan moet je schatten, dus dat gaan we oefenen!

Vragen?