Ruimtevaarders

Ga mee op reis in een raket naar de maan en terug tijdens deze astronautentraining!

- scroll naar beneden -

Over deze les

Wat zie je allemaal als je naar de lucht kijkt? Vogels, wolken en daar voorbij de zon, maan en sterren. Om daar te komen heb je een raket nodig die je naar de ruimte brengt. Maar dat gaat zomaar niet. Echte astronauten moeten leren over de ruimte en oefenen hoe het is om met een ruimtepak aan in een raket te reizen. Dat gaan wij vandaag doen, dus zet je veiligheidsbril op, trek je ruimteschoenen aan en 3…2….1….0…daar gaan we! Missie: op zoek naar maanstenen. Lukt het jullie om ze te vinden? Dan zijn jullie geslaagd voor de astronautentraining!


Een voorproefje

Bekijk hier een echte raketlancering!

Onderwijs

Tijdens de les leer je onder andere dat:

- Astronauten naar de ruimte reizen om meer informatie hierover te verzamelen - Je als ruimtevaarder een speciaal pak nodig hebt met een helm en handschoenen om je te beschermen - Planeten ronde ballen zijn die rond de zon draaien; wij wonen op de planeet Aarde - Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus de andere planeten zijn - Astronauten een raket gebruiken om naar de ruimte te reizen; die wordt vanaf de Aarde gelanceerd

Proefje voor thuis: ballonraket

Je hebt nodig:

1 ballon, 1 rietje, 1 stuk touw van 2 meter, plakband, schaar, 1 assistent

Stap 1: Schuif het rietje over het touw Stap 2: Blaas de ballon op; houd ‘m dicht, maar leg er geen knoop in! Stap 3: Plak de ballon met plakband vast zodat hij onder het rietje hangt met het tuitje van de ballon wijzend richting een uiteinde van het touw (let op dat hij niet leeg loopt) Stap 4: Pak zelf het uiteinde van het touw met het tuitje van de ballon wijzend in jouw richting Stap 5: Laat je assistent het andere uiteinde van het touw pakken. Houd het touw strak Stap 6: Laat de ballon los. Wat gebeurt er?

Uitleg: De ballon is, als het goed is gegaan, van jouw kant van het touw naar de overkant verplaatst. De lucht zat samengeperst in de ballon. Toen je hem los liet ging de lucht eruit in jouw richting, waardoor de ballon in tegenovergestelde richting bewoog. Zo gaat dat ook bij een echte raket; gassen van de brandstof verlaten de raket aan de onderkant en de raket beweegt in tegenovergestelde richting omhoog.

Termen & concepten

aarde, astronaut, maan(steen), planeten, zon, sterren, raket, ruimte, ruimtepak

Kerndoel(en) die behandeld worden:

44 - De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

46 - De leerlingen leren dat de positie van de aarde ten opzichte van de zon, seizoenen en dag en nacht veroorzaakt.

BLIJF OP DE HOOGTE