Wat bedoelen we eigenlijk met klimaatverandering?
Broeikaseffect & Klimaatverandering
- scroll down -
CO2 en het Broeikaseffect
Je hoort er vrijwel elke dag over in het nieuws; het klimaat verandert vanwege de CO2-uitstoot en het broeikaseffect. Maar wat betekenen die twee begrippen eigenlijk? En waarom heeft dat invloed op het wereldwijde klimaat?
In deze les leer je waarom thee minder snel afkoelt als het onder een dekentje ligt en dat de aarde haar warmte ook minder goed kwijt kan, omdat er een steeds dikkere CO2 deken omheen ligt.
Klimaatverandering
Klimaatverandering is in brede zin elke verandering in weer of klimaat over een lange periode in de geschiedenis van de aarde.
Onder klimaatwetenschappers staat het vast dat de gemiddelde temperatuur op aarde sinds halverwege de 20e eeuw is toegenomen. Deze trend wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijging van de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer.
Onderwijs
In deze les leer je onder andere:
- Wat het broeikaseffect is en wat het versterkt broeikaseffect is.
- Dat door het versterkte broeikaseffect zeeën, aardoppervlak en de atmosfeer opwarmen.
- Dat de mens bijdraagt door uitstoot van CO2 aan het versterken van het broeikaseffect.
- Dat het opwarmen van de aarde kan worden verminderd door minder CO2 uit te stoten.
Wat is het broeikaseffect
Onze aarde (en ook andere planeten) worden omringd door een laag gassen: de atmosfeer of dampkring. Daarbij zijn ook een aantal gassen (zoals CO2 en waterdamp) die ervoor zorgen dat een deel van de warmte van de zon binnen de atmosfeer blijft, en het dus lekker warm blijft. Ze geven hetzelfde effect als een 'broeikas'! Dit is het natuurlijk broeikaseffect.
Maar sinds circa 1850 gaat het mis: fabrieken en auto's zorgen ervoor dat er veel te veel broeikasgassen in de lucht komen. Door het kappen van bossen zorgt ervoor dat het teveel aan gassen niet uit de lucht wordt gefilterd. Zo wordt het broeikaseffect versterkt. De temperatuur begint onnatuurlijk te stijgen ('opwarming van de aarde'), en er zijn ook gevolgen voor de hoeveelheid neerslag, het aantal orkanen... Al deze veranderingen samen noemt men de klimaatverandering, en die brengt heel wat problemen met zich mee voor de mens en voor de natuur.
Termen & concepten
broeikaseffect, klimaatverandering, CO2
Kerndoel(en) die behandeld worden:
39 - De leerlingen leren met zorg om te gaan met het milieu.
41 - De leerlingen leren over de bouw van planten, dieren en mensen en over de vorm en functie van hun onderdelen.
42 - De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.
43 - De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind.
49 - De leerlingen leren over de mondiale ruimtelijke spreiding van bevolkingsconcentraties en godsdiensten, van klimaten, energiebronnen en van natuurlandschappen zoals vulkanen, woestijnen, tropische regenwouden, hooggebergten en rivieren.