We are flying high

Hoogvliegers

- scroll down -

Je ziet ze vliegen...

Je hebt vast wel eens een vliegtuig in de lucht gezien; misschien heb je zelfs wel eens met het vliegtuig gereisd? Tijdens deze les leer je meer over de basisprincipes van luchtvaart en aerodynamica.

Ontdek dat er vier krachten invloed hebben op een vlucht: lift, voortstuwing, zwaartekracht en weerstand. Ervaar ze tijdens een vlucht met je zelfgevouwen Delta Dart en Rotorkite.

Een voorproefje

Klokhuis neemt een kijkje achter de schermen bij Schiphol. Maar wat moet er nu allemaal gebeuren voordat een vliegtuig weer kan vertrekken. Bart laat het zien.

Onderwijs

We leren je dat:

-de vier krachten die een vlucht beïnvloeden: zwaartekracht, stuwkracht, liftkracht en luchtweerstand zijn. Vleugels zorgen voor liftkracht die het vliegtuig naar boven duwt.

-de neus, romp, staart, vleugels en motoren belangrijke onderdelen van een vliegtuig

zijn. De neus en romp moeten gestroomlijnd zijn, zodat het vliegtuig makkelijk door de

lucht kan snijden.

-het vliegtuig van vliegrichting kan veranderen met de staart en roeren.

-de motor voor voorwaartse kracht zorgt die het vliegtuig vooruit laat bewegen.

-een hele grote luchtweerstand kan zorgen voor afremming van een vliegtuig.

Proefje voor thuis

Hier wat voorbeelden van vliegtuigjes die je zelf kunt vouwen:

WikiHow - papier vliegtuigje vouwen

Willem Wever - hoe vouw ik een condor vliegtuig van papier

Vliegtuigjevouwen.nl

Termen & concepten

Aerodynamica, loop glider, Bernoulli, compressor, voortstuwing, vleugelprofiel, liftkracht, stuwkracht, roervlakken, stampen, gieren, roteren, hefgas, windtunnel.

Kerndoel(en) die behandeld worden:

42 - De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

44 - De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

Mad Science Skyhawk

Onderzoek met het Mad Science® Skyhawk vliegtuig de krachten van stuwkracht en lift. Kinderen leren over de effecten van de vorm en structuur van vliegtuigen wanneer ze hun lichtgewicht zweefvliegtuig lanceren. Word lid van het stuntteam!

Korting op een knalfeest?