Blijf nu eens stil zitten

“Bewegende Beweging”

- scroll down -

Sir Isaac Newton zal trots op je zijn

Tijdens de les 'Bewegende beweging' maak je kennis met de drie bewegingswetten van Sir Isaac Newton. Leer dat voorwerpen vaak in beweging of juist stil blijven, tenzij ze in contact komen met een ongebalanceerde kracht.

Ontdek dat voorwerpen met meer massa meer kracht nodig hebben om verplaatst te kunnen worden en dat er bij elke actie een gelijke reactie werkt.

Een voorproefje

In de beschrijving hierboven staat deze zin: "Leer dat voorwerpen vaak in beweging of juist stil blijven, tenzij ze in contact komen met een ongebalanceerde kracht".

Dit filmpje geeft aan wat we daarmee bedoelen.

Onderwijs

Tijdens de les leer je o.a. dat:

-professor Sir Isaac Newton de drie wetten bedacht over beweging.

-voorwerpen die stil staan gaan niet zomaar bewegen. Daar is invloed van buitenaf voor nodig.

-voorwerpen die bewegen blijven bewegen, totdat iets ze tot stilstand brengt.

-hoe zwaarder een voorwerp is, hoe meer kracht je nodig hebt om de snelheid te

veranderen.

-voor elke kracht er een gelijke en tegenovergestelde kracht is.

Proefje voor thuis

Je hebt nodig:

Karton, schaar, liniaal, 30 cm, kleurpotloden of stiften, vriend, potlood

Stap 1: Trek de liniaal over op het karton en knip hem uit.

Stap 2: Markeer stukken van 5 cm op het karton. Markeer 5 cm, 10 cm, 15 cm, 20 cm en 25 cm. Geef elk stuk een andere kleur.

Stap 3: Sta op en vraag een vriend om de kartonnen liniaal vlak boven je gestrekte hand te houden.

Stap 4: Probeer de kartonnen liniaal te vangen als je vriend hem loslaat. Hoe snel kun je hem vangen? In welk stuk heb je de liniaal vast?

Wat er gebeurt: Dit experiment is een race tussen de zwaartekracht en jij (je hand en hersenen). Je ogen sturen een signaal naar je hersenen als de liniaal wordt losgelaten. Je hersenen sturen daarna een signaal naar je hand om hem te kunnen vangen! Tegen de tijd dat het signaal van je hersenen bij je hand is uitgekomen, heeft de zwaartekracht de liniaal al een behoorlijk stuk naar beneden getrokken. Hiermee kun je de kracht van de zwaartekracht en de snelheid van je reflexen laten zien! Probeer dit eens: Denk je dat aftellen voordat je vriend de liniaal loslaat het makkelijker maakt om hem te vangen? Tel af vanaf vijf en kijk of je hem sneller vangt!

Termen & concepten

Isaac Newton, zwaartekracht, ongebalanceerd, massa, wrijvingskracht

Kerndoel(en) die behandeld worden:

42 - De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur

Mad Science Newton spinner

Maak kennis met de derde bewegingswet van Newton: voor elke actie is er een gelijke en tegengestelde reactie. Deze spinner geeft een nieuwe draai aan de wetenschap!

Doe je mee met onze cursus? Dan krijg je korting!