Het geheim van de wetenschap

Che-mysterie

- scroll down -

Het mysterie ontrafeld

Ontdek het mysterie van chemische wetenschap.

Leer het verschil tussen fysische en chemische veranderingen. Maak kunst met behulp van scheerschuim en kleurstoffen. Leer het verschil tussen hydrofiele en hydrofobe stoffen en laat piepschuim veranderen in smurrie met behulp van aceton!

Een voorproefje?

Chemie is de wetenschap van stoffen. Er vindt een chemische verandering plaats wanneer er bij het mengen van 2 stoffen een nieuwe stof ontstaat, zoals hiernaast te zien is bij ons guinnes book world record van de meeste "chemische vulkanen".

Onderwijs

Tijdens de les leer je o.a. dat:

- chemie oftewel scheikunde de wetenschap is van stoffen. Vaste stoffen, vloeistoffen

en gassen. Hout is een vaste stof, water is een vloeistof en zuurstof is een gas.

- wanneer je twee of meer stoffen samenvoegt en ze mengt ben je bezig met chemie. Wanneer deze stoffen dan veranderen, noemen we dat een reactie.

- bij een chemische reactie verandert de samenstelling van de stof, bij een fysieke reactie niet.

- scheerschuim mengen met kleurstof is een voorbeeld van een fysieke reactie. Piepschuim mengen met aceton, waardoor de molecuulkettingen breken en het piepschuim verandert in smurrie, is een voorbeeld van een chemische reactie.

- in je eigen keuken vinden ook vaak chemische reacties plaats. Denk aan beslag dat verandert in een cake als je het bakt of maiskorrels die veranderen in popcorn.

Proefje voor thuis

Je hebt nodig:

muntjes van 1, 2 of 5 eurocent, een glas, azijn, keukenzout en een lepel

Koperen muntjes glimmen als ze nieuw zijn, maar dat is nooit van lange duur. In je portemonnee worden ze snel dof en donker van kleur. Met deze chemische reactie krijg je ze weer blinkend als nieuw!

Hoe werkt het?:

Doe een laagje azijn in het glas en leg een koperen muntje erin. Voeg een snufje keukenzout toe en beweeg het glas voorzichtig heen en weer en maak draaibewegingen, zodat het azijn en zout goed in aanraking komen met het muntje.

Kijk goed, zie je de munt al lichter en glimmender worden? Een chemische reactie tussen de koperaanslag op het muntje en het zuur in de azijn zorgt ervoor dat het doffe laagje wordt opgelost. Het keukenzout versnelt dit proces.

Termen & concepten

Chemie, vaste stoffen, vloeistoffen, gassen, chemische reactie, fysieke reactie, hydrofielle stoffen, hydrofobe stoffen.

Kerndoel(en) die behandeld worden:

42 - De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

44 - De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.

Mad Science Petrischaaltje

Je krijgt je eigen mad science petrischaaltje mee naar huis. Een petrischaal is een lage platte ronde glazen- of kunststofschaal met een ruim eroverheen passend deksel. Ze worden vooral gebruikt in de biologie en in de bacteriologie om bacteriekweken mee te verrichten.

let op: niet vaatwasser bestendig

BLIJF OP DE HOOGTE