Wat heb je nodig?

  • Water
  • Een kom die in de vriezer mag (metaal of plastic)
  • Diepvries
  • Voedselkleurstof
  • Zout
  • Dienblad

Wat ga je doen?

Stap 1: Vul de kom met water en zet deze in de diepvries. Ga lekker iets anders doen tot al het water bevroren is. Als het bevroren is, haal je de kom uit de diepvries.

Stap 2: Kiep het ijs op het dienblad, zodat je een iglo-vorm hebt.

Stap 3: Strooi wat zout op een paar plekjes op de iglo en wacht ongeveer drie tot vijf minuutjes.

Stap 4: Druppel nu verschillende kleurtjes voedselkleurstof op de iglo. Je ziet voor je ogen de ijstunnels ontstaan!

Wat gebeurt er?

Water bevriest bij 0℃. Dat noemen we het vriespunt van water. Maar zout kan het vriespunt van water verlagen. Dat betekent dat zout water bij een temperatuur van 0℃ niet bevriest, maar vloeibaar blijft. Als je zout op de iglo strooit, dan zal op die plek zout oplossen in het langzaam smeltende ijsbergje. Het zoute water bevriest dan niet meer maar smelt het ijs onder zich, zodat er allemaal tunnels ontstaan. Die tunnels zijn pas echt goed te zien als je kleurstof op de iglo druppelt.

Experimenteer nog meer!

Bevries een nieuwe bak water en probeer het experiment eens met verschillende soorten zout, zoals grof zout of strooizout. Misschien hebben jullie ook wel vaatwasserzout thuis? Wat gebeurt er eigenlijk als je het zout als een berg op de iglo laat vallen, in plaats van netjes strooien? En kan je misschien patronen maken met het zout? Probeer het uit! Probeer eens de eerste letter van jouw naam te maken als ijstunnel! Stuur ons jouw resultaat via social media. Wij zijn benieuwd!