Wat heb je nodig?

  • Plastic boterhamzakje (hersluitbaar)
  • Bakpoeder of soda
  • Azijn
  • Theelepeltje
  • Maatbeker (voor 60 ml)
  • Velletje toiletpapier / keukenrol
  • Watervaste stiften

Wat ga je doen?

Stap 1: Teken het gezicht van een sneeuwpop op je plastic zakje.

Stap 2: Stop twee theelepels bakpoeder in het midden van het toiletpapiertje of keukenrol en vouw het goed dicht tot een pakketje.

Stap 3: Stop het pakketje in de plastic zak.

Stap 4: Giet 60 ml azijn in de plastic zak en doe hem snel dicht. Giet niet over het pakketje maar ernaast.

Stap 5: Doe een paar grote stappen achteruit en kijk hoe jouw sneeuwpop groeit!

Veiligheid: Sta op een afstand van jouw plastic zak, omdat hij misschien open kan ploffen. Als het zakje inderdaad ontploft, dweil dan de restjes netjes op. Ruim ook alle kleine stukjes plastic op, zodat een huisdier of jong kind dit niet opeet. En was eventjes je handen. Dat was gaaf! Nog een keer!

Wat gebeurt er?

De sneeuwpop groeit door een chemische reactie! Het bakpoeder (dat heet ook wel natriumbicarbonaat) is een base. En basen houden niet van zuur, zoals azijnzuur. De twee stoffen breken elkaar dus helemaal af. Wat er overblijft is water en koolstofdioxidegas (CO2). Dat gas ken je wel van je eigen adem en van de bubbeltjes in frisdrank.

Als er iets te veel gas ontstaat, of er zit nog te veel lucht in het zakje, neemt het gas te veel plek in en krijg je een kleine BOEM. Dat is stiekem ook wel leuk natuurlijk, maar wel zielig voor je sneeuwpop…

Experimenteer nog meer!

Probeer het experiment nog een keer, met verschillende hoeveelheden azijn en bakpoeder. Of gebruik een (veel) grotere plastic zak. Misschien ontploft het zakje dan wel! Of juist niet. Wel goed opletten dat je er niet met je neus boven staat hè?!