Wat heb je nodig?

  • Een geprinte sneeuwvlok helikopter (klik op onderstaande button)
  • Schaar
  • Paperclip

Wat ga je doen?

Stap 1: Knip langs de zwarte kniplijnen van de sneeuwvlok helikopter. Knip dus niet over de stippellijntjes.

Stap 2: Vouw aan de onderkant van de helikopter over de stippellijntjes de twee buitenkanten naar binnen.

Stap 3: Vouw op de stippellijntjes het onderste puntje van het net gevouwen stuk, één keer dubbel.

Stap 4: Gebruik de paperclip om de net omgevouwen onderkant vast te zetten.

Stap 5: Buig één van de vleugels aan de bovenkant naar voren en de andere vleugel naar achteren. Zo heb je de rotors (draaiende vleugels) van jouw heli gemaakt.

Stap 6: Houd de sneeuwvlok helikopter hoog boven je hoofd, laat hem vallen en kijk hoe hij vliegt!

Wat gebeurt er?

Als de helikopter naar beneden valt, drukt de lucht de rotors (draaiende vleugels) omhoog. Daarbij buigen ze een beetje. De lucht duwt dan tegen het nu gebogen papier, waardoor de kracht niet alleen naar boven duwt maar ook naar opzij. Dit noemen we stuwkracht. Omdat de twee rotors allebei een andere kant op wijzen, werkt de stuwkracht op allebei de rotors in tegengestelde richting. Daardoor gaat de helikopter draaien en glijdt hij naar de grond.

Winters weetje

Wist je dat elk sneeuwvlokje uniek is? Dit komt omdat ze op weg naar de grond steeds van vorm veranderen. Op sommige plekken in de lucht is het warmer, op andere plekken net wat kouder. Zo bevriezen en ontdooien de sneeuwvlokjes steeds opnieuw. Ook botsen ze op andere sneeuwvlokjes en regendruppels. Sneeuwvlokjes lijken erg op elkaar, maar als je goed kijkt, zijn ze allemaal anders. Vergelijk ze maar eens als het sneeuwt!